Активности

Open Call for Expert/s – Отворен повик за експерти

Are you the expert we are looking for? “AcoRuskovski” school is implementing “Peace Begins With a Smile” project in partnership with “Municipal Secondary School “Gostivar” , “Ju Prva Gimnazija” based in Sarajevo- Bosnia and Herzegovina and ,,Sergije Stanic” Podgorica – Monte Negro , with the support of Regional Youth Cooperation Office (RYCO). The project is […]

Open Call for Expert – Отворен повик за експерти

Open Call for Expert Are you the expert we are looking for? “AcoRuskovski” school is implementing “The Peace Path” project in partnership with “M.&M. Ivanaj Foundation Institut” in Albania, “Let’s Do It Peja” and “OdhisePaskali” – school in Kosovo*, with the support of Regional Youth Cooperation Office (RYCO). The project is focused on environmental protection, […]

Дисеминација на проектот „Зајакнување на претприемништвото во туризмот прекуинтегриран програм за градење на капацитети“

На 28.05.2020 година (четврток) во ОСУ “Ацо Русковски“ – Берово се одржа финалниот настан од дисеминацијата на проектот „Зајакнување на претприемништвото во туризмот прекуинтегриран програм за градење на капацитети“ во рамки на програмата Еразмус+. Проектот опфати двонеделна обука на учениците од угостителско-туристичката струка во Даблин, Р. Ирска. Целта на практичната обука беше поттикнување на претприемачкиот […]

Честитки до најдобрите ученици од ОСУ “Ацо Русковски” – Берово генерација 2016/2020

„Ацо Русковски“ сте Вие, ние, сите заедно. Важни сте ни сите Вие и сите кои се дел од вашиот живот. Што и да правиш тоа влијае врз луѓето околу тебе, без разлика дали ти тоа го забележуваш или не. Сите Вие оставивте силен печат за училиштето и за нашите градови – Берово и Пехчево, кои […]

Посета на замокот Kylemore Abbey – место кое восхитува на прв поглед

Замокот бил изграден во 1867 година и најпрвин бил луксузен дом на Маргарет и Хенри Мичел. Во 1920 год. луксузниот дом станал манастир и училиште за довојчиња. Прекрасната глетка воодушевува на прв поглед и нуди можност за многу истражување, учење на историја богата со духовност, романса и релаксирање.   Фото-галерија:

Посета на Фармата на Ден О’Хара – Конемара

Конемара е област на западниот брег на Р.Ирска, полна со различни контрасти и бои, неистражени и диви предели како и многу гостопримство од локалното население. Фармата на Ден О’Хара во Конемара е изградена врз темелите на првобитната куќа на фармерот Ден О’Хара кој заедно со неговата сопруга и седумте деца биле насилно протерани од домот […]

GALWAY – градот прогласен за европски престолнина на културата за 2020 година

Благодарение на овластениот туристички водич Лиам Силке, учениците имаа можност да се прошетаат низ ветровитите улички на модерниот град Голвеј, исполнет со средновековен шарм и богато културно-историско наследство. Овој универзитетски град со околу 80.000 жители, сместен на западниот брег на Ирска со поглед кон Атлантикот, нуди за секого по нешто: традиционална ирска музика и танц, […]

Посета на рибарското село HOWTH – 17 км од Даблин

Благодарение на туристичкиот водич Шејн, учениците имаа можност, иако во отежнати временски услови, да ги истражуваат убавините на полуостровот Хаут, пешачејќи по скриените шумски патеки. Тоа беше едно поинакво патување низ времето, откривајќи ги природните шумски територии, егзотичните дождовни шуми, ливади и инспиративни карпи. Воедно, учениците имаа можност да уживаат во неверојатната атмосфера и различните […]